Oedeemtherapie

De methode Vodder.
De manuele lymfdrainage is een massagevorm, die erop gericht is het lymfstelsel te stimuleren. Deze stimulatie is nodig om het teveel aan vocht (zichtbaar en onzichtbaar oedeem) beter en sneller of met een alternatieve route via de lymfbanen af te voeren.

In 1932 ontwikkelde Dr. Emil Vodder, een Deense bioloog, samen met zijn echtgenote, een voor die tijd revolutionaire therapie: De manuele lymfedrainage (MLD) volgens de methode Vodder. Het bijzondere van de therapie van Dr. Vodder is, dat die niet alleen gericht is op de drainerende werking van het lymfestelsel, maar voorál ook op de voedende en zuiverende werking van al het lichaamsvocht.


Manuele lymfdrainage Vodder is een zachte massagevorm die zich richt op het stimuleren van het lymfesysteem en is op het gehele lichaam toepasbaar. Zo wordt het afvoeren van het vocht en eiwitten via de lymfevaten ondersteund, zodat het oedeem makkelijker kan worden afgevoerd.


Manuele lymfdrainage Vodder heeft een positief effect op uw afweersysteem (immuunsysteem) en het verlagen van stress.

Onze oedeemfysiotherapeut Tamara van Es heeft de opleiding Manuele lymfdrainage ad modum Vodder gevolgd en daarnaast al meerder vervolgopleidingen gedaan en werkt al jaren als oedeemtherapeut.

WAT IS HET LYMFESYSTEEM EN HOE WERKT HET

Om te begrijpen hoe lymfoedeem ontstaat is het van belang om te weten hoe het lymfesysteem werkt. Het lymfevaatstelsel is een systeem van zeer dunne vaatjes (zo dun als een haar) onder de huid en in het vetweefsel en lymfeknopen (bijvoorbeeld in de oksels en de liezen) met daarin het lymfevocht.

 

Het lymfevocht ontstaat vanuit het bloed. Het bloed wordt door de slagaders naar benen en armen gevoerd, waardoor de weefsels (zoals de spieren en de huid) zuurstof en voedingsstoffen krijgen. De afvoer van bloed (samen met afvalstoffen) gaat via de aders terug naar het hart. Ter hoogte van de weefsels treedt een deel van het bloed uit de bloedbaan om overal zuurstof af te kunnen geven.

 

Echter niet al het bloed komt weer in de aders terug. Het overgebleven vocht heet ‘weefselvocht’ ofwel ‘lymfevocht’. Het lymfevocht bestaat uit water met veel eiwitten. Het lymfevocht gaat via een eigen vaatstelsel (het lymfevaatstelsel) weer terug in de richting van het hart. Hierbij passeert het ook meerdere ‘stations’ die het lymfevocht controleren: de lymfeknopen.


Wanneer problemen ontstaan bij de afvoer van lymfevocht wordt dit ‘lymfoedeem’ genoemd.

HOE ZIET DE BEHANDELING ERUIT?

Bij de Manuele Lymfdrainage volgens de methode Vodder wordt ritmisch een heel zachte, spiraalvormige druk uitgeoefend op de lymfklieren en lymfbanen, waarbij de richting  wordt bepaald door de stroomrichting van het lymfstelsel. Vooral het ritme van deze ‘handgreep’ is erg belangrijk.


Dat ritme moet namelijk exact overeenkomen met het openen en sluiten van de kleppen in de lymfbanen en in de haarvaatjes, want alleen dan kan al het ‘overtollige’ lichaamsvocht goed worden afgevoerd.

 

De behandeling, waarbij de patiënt meestal ligt, vindt plaats bij een aangename temperatuur en in een uiterst ontspannen sfeer.  De duur  van de behandeling is afhankelijk van de klacht en zal vrijwel pijnloos zijn.  De behandeling begint, indien nodig, met een uitgebreid gesprek, waarin o.a. duidelijk zal worden hoe het lichaam functioneert. De massage begint bij de lymfknopen in de hals (de basis) gevolgd door behandeling van het probleem gebied.

 

Soms wordt er ook gebruikt gemaakt van kinesiotape en Intermitterende Pneumatische Compressie (IPC) Therapie.

DE BEHANDELBARE KLACHTEN

Manuele Lymfdrainage volgens Vodder houdt in dat de manuele drainage slechts een onderdeel is, naast zwachtelen, tapen, oefentherapie, pneumatische compressie en instructies. Allemaal onderdelen van de opleiding ML Vodder.


Daarnaast is de Manuele Lymfdrainage volgens de methode Vodder toepasbaar bij zeer veel klachten, al dan niet in combinatie met andere therapievormen. Zo behandel ik onder andere mensen met:

 

  • Zwellingen (oedeem) ; bvb lymfoedeem, zwellingen na een ongeval of na een operatie (na borstkanker, vulvakanker, nieuwe knie, keel- halskanker..e.d.)
  • Verklevingen na bestraling.
  • Na wondroos wanneer antibiotica is afgerond.
  • Verstuikingen.
  • Bloeduitstortingen.
  • Spierpijnen en spierletsels.
  • Dystrofieën.
  • Reuma (ontstekingen)
  • Slijtage.
  • Klachten aan het zenuwstelsel ; bijvoorbeeld M.S. , gezichtsverlamming, migraine.
  • Klachten als gevolg van stress ; bijvoorbeeld slapeloosheid, concentratieverlies, constipatie, diarree, hoofdpijn, vruchtbaarheidsproblemen.
  • Keel-, neus-, en ooraandoeningen.
  • Huidproblemen ; zoals chronische eczeem, acné, littekens.
  • Longaandoeningen ; bijvoorbeeld chronische bronchitis, longemfyseem, astma.
  • Bloedcirculatiestoornissen; bijvoorbeeld glaucoom, etalageziekte, open wonden.
  • Orgaanklachten ; zoals de lever, de nieren (allergieën), de darmen (ziekte van Crohn), de milt.
  • Genezing na plastische chirurgie en buikwand correcties.

THERAPEUTEN

 

Voor oedeemtherapie kunt u terecht bij de volgende therapeut(en):


FYSIOTHERAPEUT, OEDEEMTHERAPEUT, KINESIOTAPING

Tamara van Es


LOCATIE ELPERMEER

Klik verder voor meer informatie en contact.

Bekijk Locatie

LOCATIE AVENHORNSTRAAT

Klik verder voor meer informatie en contact.

Bekijk Locatie