Podologie

Podologie (podoposturale therapie) is een houdingscorrigerende therapie naar de methode van dr. Bourdiol. Hiervoor gebruiken wij zeer dunne therapiezolen, die de gehele dag gedragen moeten worden. Deze zolen worden gebruikt bij b.v. nek, rug, heup en/of knieklachten.

HET ONDERZOEK

Om goed te weten te komen waar u last van heeft en welke zaken daar invloed op hebben, beginnen we met een persoonlijk vraaggesprek. Samen proberen we te onderkennen welke pijn u precies voelt, wanneer deze optreedt, wanneer de klacht begonnen is, wat de oorzaak zou kunnen zijn en wat de gevolgen in het dagelijks leven voor u zijn. Bij het onderzoek wordt als dat nodig is gekeken naar de stand van het gehele lichaam, beginnend bij de voeten. Er worden verscheidene metingen verricht zoals bijvoorbeeld de beenlengtes en de diepte van de hollingen van de wervelkolom. Met behulp van de podoscoop (voetspiegel) kan het totale drukvlak van de voetzool bekeken en geïnterpreteerd worden. Later worden er m.b.v. een podograaf, voetafdrukken of blauwdrukken gemaakt. Vele afwijkingen van de voet kunnen specifieke klachten elders in het lichaam doen ontstaan.

DE BEHANDELING

Na het onderzoek kan begonnen worden met het aanbrengen van kleine wigjes onder de voetzool. Gekeken wordt welke invloed dit heeft op de houding en spierspanningen van het gehele lichaam. De wigjes worden later op een specifieke manier geslepen om ingebracht te worden in de zool. Wanneer de juiste wiggen gevonden zijn, worden er zolen gemaakt. Over het algemeen zullen er een paar consulten noodzakelijk zijn, aangezien het een therapie is, en er dus wat moet veranderen in het lichaam. In de eerste dagen kunnen spierpijnen ontstaan, die meestal van voorbijgaande aard zijn (het lichaam moet zich aanpassen aan de inwerkende krachten).

THERAPIEZOLEN

De therapiezolen hebben een activerende werking op het houdings-bewegingsmechanisme, de “proprioceptiviteit” van de voet en kunnen zodoende invloed uitoefenen op de gehele houding en de spanning van de spieren van het gehele lichaam.

“Proprioceptiviteit” wat is dat?

Elke spier is een ingewikkeld orgaan met als doel bewegen en/of stabiliteit te geven aan een gewricht. Het spier/pees mechanisme bevat een fors aantal orgaantjes die reageren op druk en trek.
Dit is o.a. van belang voor het instandhouden van de  houding en voor de bescherming van de spier bij overrekking. Wanneer de sier licht wordt aangedrukt of gerekt zal dit via het zenuwstelsel leiden tot spanningsverhoging van de spier. De orgaantjes die hiervoor verantwoordelijk zijn  worden de proprioceptieve elementen van het spier/pees proces genoemd.
De therapiezool moet niet gezien worden als steunzool. Deze ondersteunt meer de gewrichten van de voet, zodat deze passief in een andere stand komt te staan. De therapiezool echter, heeft een meer gunstige invloed op de voetspieren, de pezen en banden.

THERAPEUTEN

 

Voor podologie kunt u terecht bij de volgende therapeut(en):

Fysiotherapie en Podologie

Martin Lankhorst

LOCATIE 

AVENHORNSTRAAT

 

Klik verder voor meer informatie en contact.

Contact