Dry needling

Dry Needling is een onderdeel van het fysiotherapeutisch handelen en wordt toegepast in aanvulling op de normale fysiotherapeutische behandeling. Dry needling is een relatief nieuwe behandelmethode van de fysiotherapeut. Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt en raken op die manier snel en langdurig ontspannen. Dry needling gebruikt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald en er wordt dus geen vloeistof in de spier gespoten. Dry needling is gebaseerd op Westerse anatomische en neurofysiologische principes en moet dus niet verward worden met acupunctuur.Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet, die daar enige tijd blijven zitten en invloed hebben op de ‘energie’ in het lichaam. Bij dry needling wordt meestal één naald gebruikt, waarmee kortdurend in de spier wordt geprikt. Dry needling werkt op specifieke punten, de zogenaamde ‘triggerpoints’ en is dus geen energiebehandeling.

Dry needling
WAT IS EEN TRIGGERPOINT (SPIERVERHARDING)?

Een triggerpoint is een drukpijnlijke plek in de spier, die naast de lokale drukpijn, ook vaak pijn ‘op afstand’ veroorzaakt. De fysiotherapeut zoekt naar deze plaatsen omdat ze vaak de hoofdoorzaak zijn van uw klachten.

TRIGGERPOINTS KUNNEN ZICH UITEN IN
 • Pijn/stijfheid lokaal in de spier of pijn op ‘afstand’ (uitstralingspijn).
 • Bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten.
 • Verminderde kracht in betrokken spier(en).
 • Pijn ontwijkend gedrag; je gaat anders bewegen.
 • Warmte, rillingen, hoofdpijn, duizeligheid, e.d.
HOE KUNNEN TRIGGERPOINTS (SPIERVERHARDINGEN) ONTSTAAN?
 • Acuut, bijvoorbeeld door een verkeerde beweging of een ongeluk.
 • Chronisch, door een langdurig verkeerde houding.
 • Langdurige afwezigheid van beweging, bijvoorbeeld door gips.
 • Langdurige belasting van bijvoorbeeld arm, schouder en nek bij computer gebruik (RSI/CANS).
 • Overbelasting en blessures bij sporters.
 • Beschadiging van weefsel zoals bij een meniscusletsel of een hernia.
 • Psychologische factoren zoals stress en depressie.
 • Voetafwijkingen of verschil in beenlengte, bijvoorbeeld ontstaan na een botbreuk of operatie.
 • Slaaptekort.
 • Te strakke kleding of het verkeerd dragen van een rugzak.
Dry Needling van hand
Dry Needling
WAT DOET DE THERAPEUT?

Dry Needling is een onderdeel van het fysiotherapeutisch handelen en wordt toegepast in aanvulling op de normale fysio- of manueel therapeutische behandeling. Binnen de behandeling door de fysiotherapeut kan, als onderdeel, het deactiveren van actieve triggerpoints een rol spelen. In het concept van myofasciale diagnostiek zal middels een milde druk de voor de patiënt herkenbare pijnpunten worden opgespoord. Er wordt dus specifiek gezocht naar de bewuste triggerpoints. Precies die plaatsen zal de fysiotherapeut gaan aanprikken om de spieren te ontspannen. De steriele naaldjes die voor Dry Needling gebruikt worden zijn voor eenmalig gebruik, ze zijn heel dun en dezelfde als bij acupunctuur gebruikt worden. De therapeut voelt eerst waar het triggerpoint zich bevindt, waarna het naaldje in de tube snel door de huid wordt getikt. Dit is nagenoeg pijnloos. Daarna brengt de therapeut het naaldje door de spier naar het triggerpoint toe.

Hoe werkt dry needling?

Een triggerpoint zorgt er altijd voor dat in de betreffende spier een strakke band ontstaat, een verharding. Het triggerpoint is voelbaar als het meest pijnlijke punt in deze strakke band. De spier kan minder goed functioneren door deze plaatselijke verkramping: naast pijn kunnen ook zwakte en verlies van coördinatie ontstaan. Door in het triggerpoint te prikken met een naaldje, wordt een “Local Twitch Response” (LTR) opgewekt. Dit is een onwillekeurige samentrekking van de spiervezels (segmentale reflex), die ervoor zorgt dat de spier meteen ontspant en de spierstofwisseling gaat herstellen. Hierdoor verdwijnt het pijnlijke gebied dat door het triggerpoint veroorzaakt werd.

Wat voelt u na de behandeling?

Na de behandeling kan de spier gevoelig, stijf of beurs (‘blauwe plek’) aanvoelen. Er kunnen soms kleine blauwe plekken ontstaan door het raken van een bloedvaatje. Het beurse gevoel duurt meestal niet lang, hooguit een dag of twee. Daarna treedt een merkbare verbetering op, voornamelijk de eerder ervaren uitstralende pijnklachten nemen (flink) af. De beweeglijkheid neemt juist toe, doordat de spier meer ontspannen is. Ook kan men verbetering ervaren in kracht en coördinatie. Andere effecten die regelmatig genoemd worden zijn een toename van de eigen energie en een gevoel van algemene ontspanning.

Wat zijn de kosten van dry needling?

Dry needling valt onder de reguliere vergoeding voor fysiotherapie. Als u aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie, worden de behandelingen door uw verzekeringsmaatschappij vergoed. Er geldt geen apart tarief voor de behandeltechniek dry needling.

Dry Needling van een schouder

THERAPEUTEN

 

Voor podologie kunt u terecht bij de volgende therapeut(en):


Fysiotherapie en Dry needling

Tim Holdredge


LOCATIE 

AVENHORNSTRAAT

 

Klik verder voor meer informatie en contact.

Contact